Undeva pe la anul 1904, istoria consemneaza folosirea pentru intaia oara a puterii aburului provenit din adancurile pamantului, care a fost folosit pentru producerea electricitatii. Era vorba despre o mica centrala geotermala care avea pe atunci insemnata putere de a alimenta 4 becuri cu incandescenta. Este stiu faptul ca energia geotermala si izvoarele care aduceau la suprafata apa calda, au fost folosite inca cu zeci de ani in urma pentru spalat si chiar incalzit locuintele.
Bogatia energetica termala din adancuri reprezinta o sursa extrem de curata pentru mediu si chiar daca in zilele noastre tehnologiile au avansat intr-o asemenea maniera incat nu mai exista niciun fel de problema tehnica in captarea ei, inca aceasta energie geotermala nu este folosita la adevarata sa valoare, atat pentru populatie, cat si pentru activitatile industriale care pot utiliza astfel de energie in procesul de productie.
Tara noastra detine arii intinse in care astfel de exploatari ar putea fi deschise si adusa la suprafata apa geotermala, care mai apoi sa fie utilizata in centrale geotermale pentru incalzirea locuintelor si folosirea apei calde. Temperatura apei extrase poate ajunge chiar si la 90 de grade Celsius, ceea ce este cu adevarat remarcabil gandindu-ne doar la cat combutibil fosil s-ar consuma pentru a putea atinge o astfel de valoare si ce poluare complementara s-ar genera in tot acest proces.
Faptul ca poluarea este redusa aproape de zero prin folosirea apei geotermale este inca o motivare pentru a solicita implicarea autoritatilor locale in demararea de proiecte de acest gen. Fiecare dintre noi putem exercita o presiune in acest sens, solicitand in mod expres demararea prospectiunilor pentru depistarea si ulterior exploatarea acestei comori din adancuri.
Avantajul de care trebuie sa beneficiem intr-o maniera categorica este dat de faptul ca detinem tehnologia si expertiza necesara pentru acest tip de foraje geotermale, data fiind experienta profesionista de zeci de ani in domeniul de foraje puturi. Daca la acest avantaj important se va adauga si delimitarea cu precizie a zonelor pentru exploatare vom putea spune pe drept cuvant ca am pus mana pe comoara ascunsa in adancuri, care va aduce odata cu iesirea sa la suprafata reduceri substantiale ale costurilor cu incalzirea caselor si folosirea apei calde.
Mai mult de atat, pentru a beneficia din plin de aceasta resursa naturala si nepoluanta, energia aburilor incinsi captati prin foraje geotermale, vor putea fi folositi pentru generatoare de electricitate, alimentand astfel zeci, poate sute de locuinte la un pret redus pentru un kilovat.
Un astfel de proiect este fara indoiala costisitor pana cand intreaga instalatie de captare si distrubutie a apei calde este pusa in functiune, dar pot exista solutii de compensare a costurilor prin accesarea unor fonduri interne sau externe, special constituite pentru acest tip de proiecte, care sustin in mod deosebit utilizarea energiei nepoluante provenite din diferite forme de exploatare.
Oportunitatea folosirii unor foraje geotermale ar trebui sa fie prima grija a dezvoltatorilor de ansambluri rezidentiale, si chiar pentru oricare dintre dumneavoastra care decideti construirea unei locuinte individuale, deoarece este cu mult mai util pentru ambele parti, dezvoltator si client, ca din start locuintele sa fie alimentate cu energie geotermala, eliminand astfel lucrari de anvergura legate de racordari la sistemele centralizate, sau folosirea unor centrale termice care folosesc combustibili conventionali.
In paralel se vor putea solicita foraje puturi si pentru alimentarea cu apa potabila a acestor ansambluri, intreaga comunitate fiind dintr-o data complet independenta din punct de vedere al principalelor resurse pe care le foloseste. Este important de stiut ca pentru a putea beneficia de o apa cu o caliate superioara, cu alte cuvinte potabila, sunt necesare foraje puturi apa la mare adancime pentru preluarea unei surse complet neafectate de posibile infiltrari ale panzei freatice din respectiva zona.
foraje puturi, foraje puturi apa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu