Cu siguranta, dintre toate problemele dentare pe care le poti avea, cea care ii preocupa pe oameni cel mai mult e mentinerea dintilor cat mai albi. Cariile sau alte probleme dentare pot fi mult mai dureroase, dar, preocupati de imaginea noastra si de ceea ce cred altii despre noi, ne gandim la un tratament stomatologic mai degraba cand vedem conturul galben al vreunui dinte cand ne privim seara in oglinda. Fara indoiala, culoarea alba a dintilor e alaturata sanatatii dentare si unei respiratii proaspete, iar multi oameni pot considera dintii albi ca un semn de succes sau atractivitate. Daca dintii tai s-au cam ingalbenit, trebuie sa stii ca exista metode pentru a-i readuce la o stare mai estetica, iar daca inca beneficiezi de o dantura imaculata, exista de asemenea metode pentru a o tine asa. In ambele cazuri, trebuie sa te adresezi unui dentist inainte sa incepi orice tip de tratament, pentru ca acesta s-ar putea sa nu fie potrivit cu starea generala de sanatate a cavitatii tale bucale si e mai bine sa eviti sa ai probleme mai grave doar pentru ca vrei sa ai dinti mai albi.
De ce ingalbenesc dintii?
Inainte de a incepe orice tip de tratament, trebuie sa stii de ce dintii ingalbenesc sau innegresc cu timpul. Smaltul de la suprafata dintilor, care e alb in prima parte a vietii, se subtiaza treptat, iar stratul de dedesubt, numit dentina, devine din ce in ce mai negru cu timpul. Desigur, o igiena dentara solida si vizite dese la cabinetul stomatologic pot sa amane aparitia acestor probleme, dar dintii tind sa fie mai putini albi in mod natural pe masura ce inaintam in varsta. Apoi, consumul sustinut de cafea, ceai, sucuri, dar si fumatul, contribuie la ingalbenirea dintilor.
Metode pentru mentinerea dintilor cat mai albi
Cea mai la indemana metoda pentru albirea dintilor e o subtanta numita peroxida, un agent de albire intalnit si-n detergent. Aceasta substanta inlatura petele de pe dinti, dar poate avea ca si efect secundar sensibilitate dentara, ce-i drept pe termen scurt. Cu toate astea, albirea cu peroxida nu e recomandata tuturor, mai ales celor care au sensibilitate dentara de dinainte de tratament si celor care au dintii mai degraba maronii decat galbeni. Acestia ar trebui sa viziteze un stomatolog si sa primeasca un tratament mai potrivit pentru starea dentitiei lor. Apoi, dentistii pot fi mult mai rapizi si eficienti. Unele metode accelerate de albire, disponibile doar la cabinetul stomatologic, pot obtine rezultate cu de 10 ori mai rapide decat tratamentele facute acasa. De asemenea, dentistii pot instala o proteza de gel peste dinti care va ajuta la albirea mai rapida si de durata a dintilor dumneavoastra.
O alta metoda la indemana e consumul de fructe si legume proaspete, care ajuta la curatirea petelor care se produc la suprafata dintilor. Daca ai mancat o friptura in sange si apoi o prajitura, e recomandat sa mananci macar jumatate de mar sau niste morcovi pentru a balansa nivelul acizilor din gura. O solutie si mai simpla e clatitul cu apa dupa servirea mesei, pentru ca apa poate ajuta intr-o anumita masura la curatarea dintilor de substantele care o pot pata. Apoi, exista multe tipuri de guma de mestecat care pot ajuta la albirea dintilor, dar acestea sunt de obicei putin mai scumpe decat cele comune.
dentist, cabinet stomatologic
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu