vineri, 16 martie 2012

Istoria serigrafiei

  Serigrafia a aparut in formele ei initiale in China in timpul dinastiei Song(960-1279 dC) dar Japonia si alte tari asiatice au adoptat aceasta forma de imprimare pe ambaractiuni, ei folosind vopseluri ce se aplicau cu mana pe panzele vaselor. Serigrafia a fost introdusa in Europa de Vest din Asia candva in secolul al 18-lea dar nu a fost acceptata la scara larga decat dupa aparitia importurilor de matase. Serigrafia a fost brevetata in Anglia de Samuel Simon in 1907. Acesta a folosit-o initial pentru a imprima pe hartie scumpa, pe lana , matase si alte materiale fine. Cei din orient in schimb tineau secreta arta lor pentru occidentali, avand ateliere ce functionau pe principiul transmiterii invataturilor din tata in fiu.

  La inceputul anilor 1910 au avut loc o serie de experimente in aces domeniu cu chimicale foto-reactive folosind procedeul Cross Linking sau urme de potasiu, sodiu sau cromat de amoniusi chimicale dicromate cu lipici si componente gelatinoase. Roy Beck, Charles Petru ÅŸi Edward Owens au studiat si experimentat cu emulsiile de sare de accid cromic sensibilizate pentru sabloane foto-reactive. Acest trio de dezvoltatori au ajuns sa revolutioneze industria tipografica introducand fotografiile de tip stencilin aceasta industrie, desi acceptarea acestei metode avea sa dureze mai multi ani. Serigrafia comerciala foloseste acum sensibilizatori mult mai putin toxici decat bicromatii, in prezent exista o selectie mare de emulsii sintetizate pentru a creea stenciluri foto-reactive.

  Joseph Ulano a fondat furnizorul de produse chimice Ulano si in 1928 a creeat o metoda de aplicare a unui material de lac stencil solubil detasabil intr-o baza. Acest material a fost stencil taiat in forme, zonele indepartate si materialele de imprimareau aderat la plasa pentru a creea o matrita ascutita. Domeniul de serigrafie a devenit imediat apreciat si adoptat de artisti din toate colturile lumii, astazi cu ajutorul artei de seligrafie se pot face personalizare obiecte avand ca baza urmatoarele: agende, pixuri, brelocuri, brichete, carti de vizita, semne psi, indicatoare avertizare. La noi in tara gasim una din cele mai mair companii de serigrafie bucuresti aceasta se ocupa cu serigrafie textile sau cu imprimare tricouri bucuresti. Compania de seligrafie bucuresti este una dintre cele mai bune din tara.

  Un grup de artisti care mai tarziu au format Societatea Nationala serigrafica au inventat cuvantul serigrafie  in 1930 ca sa poata diferentia aplicarea artistica de cea industriala a acestui proces. serigrafie este din compbinatia cuvantului seri (matase) si  cuv grecesc grahein (a scrie,a desena). Se spune despre serigrafie ca este probabil unul dintre cele mai versatile sisteme de imprimare. Astazi stencilul a devenit o forma underground de exprimare artistica, ce se intaneste tot mai des. Sunt atat de des intalnite deoarece materialele cu care se fac sunt ieftine si accesibile, iar multi reusesc sa deprinda procedeele destul de repede si de usor. Deja intalnim si prin Bucuresti cam pe la fiecare colt de strada aceste stenciluri, majoritatea din ele sunt efectuate de grupuri underground de artisti. Mai nou au aparut picturile stradale 3d, care au un efect grozav asupra trecatorilor.


materiale promotionale, preturi serigrafie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu